Agnieszka Sobolewska-Samorek, Marlena Warowna, Agata Czępińska, Monika Szewczyk – Humic acids and their role in the anti-inflammatory effect of peloid. Fizjoterapia Polska 2021; 21(3); 150-155
Streszczenie
Cel pracy.
Celem pracy było określenie zawartości kwasów huminowych w badanej borowinie.
Materiał i metody.
Surowiec poddano badaniom fizykochemicznym. Analizowano skład chemiczny substancji organicznych zawartych w badanym peloidzie, w tym zawartość kwasów huminowych.
Wyniki badań.
Surowiec zawierał 72% substancji organicznych w suchej masie, z czego 40% stanowiły kwasy huminowe. Zawartość kwasów huminowych w borowinie z nowego złoża B była wyższa niż w borowinach kontrolnych. Niższe wartości charakteryzowały borowinę K2. Najmniej kwasów huminowych wyizolowano z borowiny kontrolnej K1.
Wnioski.
Borowiny kontrolne, zarówno K1, jak i K2, wykazały znacznie niższą zawartość kwasów huminowych, a różnice były statystycznie istotne w porównaniu z borowiną B.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.